maanantai 30. tammikuuta 2012

KIRJA-ARVOSTELU: Tamara McKinleyn trilogia

Viimeinkin ilmestyi Tamara McKinleyn trilogian kolmas ja viimeinen osa, että pääsin lukemaan ne peräkkäin. Näitä edellinen Unimaisemat oli jotenkin pettymys, tylsä, joten odotin tämän sarjan lukemista vähän kauhulla tai pelollakin on väärä sana, mutta jotain sinne päin. On kamalaa kun lempikirjailija taantuu tai muuttaa linjaa niin plajon, ettei hyvää luettavaa enää tule. Valitettavasti Raija Oraselle on käynyt niin... Ne vanhat historialliset teokset olivat tosi hyviä, Maan aamu, Pitkät hiukset ja muut vastaavat. Nämä uudet eivät yllä lähellekään sitä tasoa. Ehkä se raitistuminen... Järkyttävää sanoa noin, siis anteeksi, mutta kun...

Tamara McKinley kuitenkin on palannut entiseen hyvään ja mielenkiintoiseen kerrontaan tässä trilogiassa: Merten taa, Pelottomien maa ja Perintöosa. Tarina alkaa 1700 luvun Englannista ja päättyy 1800-luvun puolivälin Australiaan. Se kertoo kahden suvun tarinan, jossa henkilöiden polut risteävät joskus monenkin mutkan kautta ja kohtalot liittyvät lopulta toisiinsa sukupolvien takaa.  

Trilogia on kertomus sitkeistä miehistä ja naisista, Australiaan tuoduista rangaistusvangeista ja siirtolaisiksi kaukaiseen maahan syystä tai toisesta lähteneistä rohkeista uudisraivaajista, sekä heidän jälkeläisistään. Myös aboriginaalien ajoittain karmeakin kohtalo valkoisten valloittajien saavuttua saa oman osansa kerronnasta.

Nämä McKinleyn kirjat ovat siksikin hienoja, että hyvän lukuromaanin muodossa saa aimoannoksen historiatietoa, maantietoa ja luonnontietoakin mielenkiintoisessa muodossa! Moni eläin, kuten "kettukusu" on pitänyt hakea netistä, että mikä ihmeen eläin sekin on....Paikkoja haen kartoista, vaikka itse kirjoissakin on jonkinlaisia karttoja selventämässä kirjan tapahtumien sijainteja. Australia on kummallinen ja kiehtova maa, ja sen historia hyvin erilainen mihin tahansa maahan tai maanosaan verrattuna. Moni ei pääse käymään siellä koskaan, mutta kirjojen kautta voi nähdä edes vilauksen sen ihmeistä.

Aivan mainioita romaaneja kaikki 3. Voi lukea myös erikseen, koska jokainen on oma itsenäinen osansa, mutta eniten niistä saa irti peräkkäin luettuna.

Sopivasti romantiikkaa, traagisiakin kohtaloita, seikkailua ja muutama salaisuuskin ratkottavana. Kuitenkin toivo ja usko huomiseen elää koko ajan ja suurimmaksi osaksi oikeat parit saavat toisensa.

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

SINKUN ELÄMÄÄ - helppoako?

Luin tässä juuri, että Suomen kotitalouksista lähes puolet on kohta yhden hengen talouksia. Se on valtava määrä. Kuitenkin suurimman huomion saavat lapsiperheet oli kyse melkein mistä tahansa. Alle kolmekymppisten sinkkuus vielä jotenkin sulatetaan yhteiskunnassa, mutta annas kun olet nelikymppinen tai yli, etkä edes eronnut! Jotain vikaa täytyy olla, kun ei ole siippaa löytänyt... Ja helppoahan se tolla on, kun ei ole lapsia ja perhettä. Niinpä. Monelle yksineläminen on tietoinen valinta, mutta hyvin monelle se ei ole. Perheellisen on niin helppo tuomita ja jopa kadehtia yksinelävää.  Sitä on vastuussa vain itsestään ja vapaa olemaan ja menemään niin kuin haluaa, totta.

Mutta kuulkaa, ei se niin helppoa aina ole. Kaikki maksut täytyy hoitaa yksin, ei ole ketään jakamassa kuluja. (Eikä muuten niitä arjen huolia muutenkaan). Samat lämmityskulut, vakuutukset, sähköt ja vedet sun muut on yksinelävänkin maksettava. Sähkö ja vesi menee tietysti yhden hengen kulutuksen mukaan, mutta lämmityskulut ovat samat oli taloudessa yksi tai viisi ihmistä! Jos omistat auton, saman autoveron maksat kuin pariskuntakin, sun muut kulut autosta.

Kun menet kauppaan, huomaat, että suurin osa pakkauksista on "perhepakkauksia", eli aivan liian suuria yhdelle ihmiselle. Tai sitten maksat huomattavasti enemmän pienistä pakkauksista. Tapahtumiin et saa perhelippua, vaan maksat täyden yhden hengen hinnan. Ei auta, vaikka olisi kaverit mukana, ne kun eivät ole "iskä, äiskä ja lapset". Jos haluat matkustaa yöjunassa makuuvaunussa ilman vieraiden ihmisten seuraa, maksat itsesi kipeäksi 1. luokan hytistä. Jos olet perheen kanssa (2 - 4 henkeä), hytti on paljon halvempi. Jos matkustat ja asut hotelleissa, yhden hengen hotellihuone on aina kalliimpi kuin kahden tai perhehuone.

Jos vielä epäonneksesi olet nainen ja sinkku, saat vähän väliä kuulla olevasi jotenkin epäkelpo ihminen, kun et ole tehnyt/halunnut tehdä lapsia. "Et sinä mitään tiedä, kun et ole äiti"-tyyliin. Aika raakaa. Mistä ne arvostelijat voivat tietää, vaikka kyseinen naishenkilö ei voisi saada lapsia, vaikka haluaisikin? Asia voi olla tulenarka paikka monelle. Ja vaikka ei haluaisikaan äidiksi, se on jokaisen oma asia. Kai sitä itse saa päättää, haluaako lapsia tai katsooko olevansa sopiva hankkimaan lapsia? Moni, joka on niitä lapsukaisia hommannut tähän maailmaan, ei tunnu niistä paljon välittävän. Tuollahan niitä pyörii kulmilla kännissä kymmenvuotiaina (vanhemmat kuskaavat kaljaa niille) tai ovat muuten vaan hunningolla. Sitten odotetaan, että yhteiskunta hoitaa. Kasvaahan ne lapset kasvattamattakin... Juu, kasvaa - kieroon. Mulle ainakin rima on korkealla, etenkin yksinhuoltajaksi alkaminen, jos nyt ylipäänsä voisin saada lapsia, vaikka haluaisinkin. Vastuu on valtava, että jälkeläisestä kasvaisi kunnon aikuinen.

Ihan hyvä, että perinteisiä perheitä on vielä se yli puolet suomalaisista, mutta jotenkin tämä kasvava yksin eläjien porukkakin pitäisi huomioida. Aika paljon me sinkut maksamme veroja, joilla hoidetaan perheiden asioita ja maksuja terveyden hoidosta koulunkäyntiin, joskin tietysti omiammekin. Takaisin saadaan suhteessa kuitenkin aika vähän...

keskiviikko 18. tammikuuta 2012

SÄHKÖKATKOJA JA TUNNELMAA

Huomiseksi on luvassa taas jonkinsorttista myrskyä tänne etelään. Viimeksi Tapanin myrskystä selvittiin melkein säikähdyksellä: 3 kuusta poikki naapurin ja meidän välisestä "aidasta" (kuuset on valtavia itsekseen kasvaneita puita, ei mikään leikattu aita), eikä edes kummankaan talon päälle! ja sähköt pois 14 tuntia. Monella oli tilanne paljon pahempi.

Suurin huoli oli pakasteeni, hillat ja muut marjat ja tietysti lihat. Onneksi pakastin oli kuitenkin täynnä, eikä siis sulanut helposti, ja minulla on niitä "kylmäkalleja" ja pakastettuja silmähauteita (päänsäryn yllättäessä muuten mahtavia otsalla!!!) joten laitoin joka lokeroon pari jäistä kylmäpakkausta ja kaikki säilyi sulamatta. Muuten olisin vienyt kamat ulos terassille, mutta kun oli melkein plusasteita, niiin eipä olisi ollut hyötyä. Yöksi tosin kinkku, poronkäristykset, laatikot ja maidot pakkasin laatikkoon ja peitin pressun alle terassin pöydälle. Säilyivät hyvin nolla-asteisessa säässä!

Takassa tai puuhellalla voi keittää vettä tai jos kumpaakaan ei ole, niin hyvä hätävara on retkikeitin. Parilla kympillä saa marketeista, ja niitä on ihan helppo käyttää, jos ylipäänsä osaa tulitikun raapaista. Varapulloja voi sitten ostaa jatkossa, eivätkä ne maksa kuin muutaman euron. Huvitti ja ihmetytti muutamien kommentit tv haastatteluissa, että kun sähköt on pois, niin ei saa lapsille ruokaa ja pitää mennä pikaruokapaikkaan syömään! (kun meillä oli jo sähköt ja pääsi katsomaan telkkaria...) Käsittämätöntä uusavuttomuutta...Ostaisi pösilö retkikeittimen ja keittäisi vaikka kaurapuuroa lapsille. Olen ylpeä lappilaisista juuristani ja siitä, että olen asunut siellä melkein 40 vuotta. Siperia opettaa, nääs. Ei mene sormi suuhun kun sähköt on pois tai vettä ei tulekaan yhtäkkiä hanasta. Olin minä Lapin perukoilla silloinkin 1991, kun oli -50 astetta pakkasta ja sähköt pois. Se vasta oli kokemus jopa meikäläiselle...

Kynttilöitä minulla on aina melkoinen arsenaali varastossa, kun tykkään polttaa niitä sisällä ja ulkona aina kun on vähänkin pimeää.


Eniten valoa antaa sellainen oikea viisihaarainen kynttelikkö, johon saa kruunukynttilät. Tuikut ja pöytäkynttilät tuovat kyllä kivasti tunnelmaa, mutta valoa saa parhaiten pitkistä kynttilöistä, jos haluaa vaikka lukea.

Taskulamppuja on eteisen kaapissa aina ja niihin varapattereita. Talossa on onneksi varaava takka ja puita riittävästi, joten kylmäkään ei tullut. Siirryin kyllä nukkumaan sohvalle kisujen kanssa, kun yläkerran makuuhuoneissa alkoi olla yön tullessa aika vilpoista.



Jos sähköt on poikki pitkään, ei varmasti naurata, jos ei ole takkaa, ei uunia eikä puulämmitteistä saunaa. Lämmin vesi loppuu pian, eikä todellakaan naurata, kun se loppuu tulemasta kokonaan vesilaitoksen sähköpumpun lakattua toimimasta! Porakaivokaan ei juuri auta, kun sähköä senkin pumppu tarvitsee. Agrikaatilla tosin voi auttaa asiaa.

Tästä sähkökatkosta sain taas hyvän muistutuksen, että jos joskus saan rakennettua tai paremminkin rakennutettua oman unelmieni talon, tulee siinä olemaan sekä sähkö-että puukiuas, jonka kyljessä vesisäiliö veden lämmittämistä varten, varaava takka molemmissa kerroksissa, mahdollisesti pieni kaasuhella tavallisen lisäksi, eikä agrikaatinkaan sijoittaminen varavoimalaksi olisi pahitteeksi. Saahan niitä ostettua tietysti nytkin, mutta tätä taloa ei ole suunniteltu sellaisille, niin että ei ole oikein paikkaa, mihin niitä sijoittaa. Siihen asti pärjäillään näillä avuilla ja toivotaan, ettei tule myrskyjä eikä tykkylunta puihin....

sunnuntai 8. tammikuuta 2012

SÄÄSTÄMISESTÄ

Laskeskelin tässä juuri viime vuoden kulut säästämieni kuittien (jep, ihan oikeasti!) perusteella ja tiliotteista sähkö- ym. pakolliset menot. Asuntovelasta huolimatta 2 henkeä pärjäisi 1500 euron nettotuloilla ihan kohtuullisesti. Ilman asuntovelkaa jopa tonnilla. Okei, en käy ravintoloissa, en baareissa (olen aikanaan viihtynyt niissä liiankin hyvin, ettei ole enää juuri tarvetta...), en käy teatterissa, elokuvissa enkä juuri missään maksullisissa riennoissa. Muutamat antiikkimessut tulee koluttua, mutta ei sekään olisi välttämätöntä. Uimassa tekisi mieli talvella käydä, mutta en tykkää hallien ja kylpylöiden tungoksesta ja pärskivistä kakaroista, joten sekin jää kesän väljemmille vesille. (Tosin Turun Ruissalon kylpylä on ihana - enimmäkseen eläkeläisiä, eikä mitään liukumäkiä ja aaltokoneita häiritsemässä uimista!!!)

Tuossa 1500 eurossa on kahden hengen ruokaostokset, sähkö, vesi, puhelin, netti ym. kulut ja yhden hengen vaate- ym. ostot kuukauden ajalta.
Rahaa menee minullakin silti kissojen tarpeisiin, ostan vaatteitakin, tosin enimmäkseen H&M:stä, Seppälästä, Gina Trikot'sta jne., joskus Sokkarilta tai Stokkaltakin, jos hinta on sopiva. Hiustuotteet ostan kampanja-aleista, samoin meikit ja halvempia merkkejä muutenkin kuin ennen. DVD:itä ostan joskus ja jos filmi ei ole säästämisen arvoinen, myyn Huuto.netissä tai kirpparilla. Muutenkin myyn vanhoja kirjoja, koruja ja mitä milloinkin Huuto.netin kautta. Tosi helppoa ja kätevää. Rahat tilille ensin, ja sitten tavara menemään. Muutaman satasen saa vuodessa lisää käyttörahaa. 5000 euroon asti kun saa myydä omaa irtaimistoaan ilman veroja. Siis juuri pientavaraa, huonekaluja tms. Suosittelen! Samoin kirpparimyyntejä. Varastaminen on tosin se ikävä miinuspuoli itsepalvelukirppiksillä, mutta onhan niitäkin, joissa voi itse mennä myymään ja silloin voi kontrolloida itse myyntipöytäänsä. Ja taas muut pienituloiset saavat pikkurahalla uutta kotiinsa tai päällepantavaa.

SITTEN IHAN YLEISIÄ HELPPOJA SÄÄSTÖVINKKEJÄ:

- osta ruokaa tarjouksista, tee itse, pakasta. Älä osta valmiita eineksiä (tulee suhteessa kalliiksi) äläkä käy jatkuvasti pikaruokapaikoissa. Se vasta kalliiksi tulee ja lihottaa kaiken lisäksi! Leipoa kannattaa itse, jos vain suinkin mahdollista. Ei se niin vaikeaa ole... : )

- kilpailuta sähkösopimuksesi. Se on netissä helppoa. Annat vain tiedot sinne ja uusi yhtiö hoitaa kaiken. Voit säästää kymppejä vuodessa. Mm. http://www.kilpailuttaja.fi/  ja http://www.sähkönhinta.fi/.

- SÄÄSTÄ SÄHKÖÄ: valot pois, kun et niitä tarvitse. Sammuta laitteet, joita et käytä, mm. tietokone, myös näyttö. Valmiustilakin vie sähköä yllättävän paljon, kun laitteita on monta. Kannettava tietokone kuluttaa vähemmän kuin pöytäkone. Monet taulu-tv:t kuluttavat muuten paljon enemmän sähköä kuin tavalliset, paitsi LED tv:t. Älä lämmitä sähkösaunaa turhaan ja pitkään. Kännykän voi ladata autossa ajon aikana. Muutenkin ota laturi irti pistokkeesta, kun et lataa laitteita. Ne kuluttavat sähköä vaikkei laitetta olisikaan siinä kiinni. SULJE LAITTEET JA SAMMUTA VALOT MYÖS TYÖPAIKALLA kun lähdet kotiin. Kulut eivät ole sinulta suoraan pois, mutta loppujen lopuksi me kaikki maksamme virastojen, koulujen yms. sähkönkutuksesta veroina valtiolle ja sähkön ja siirtomaksujen nousuna sähköyhtiöille! On tyhmää ajatella, että "firma" maksaa...kun se olet oikeasti sinä itse.

- SÄÄSTÄ VETTÄ: sulje hana kun saippuoit itsesi suihkussa, käytä hampaiden pesussa mukia, äläkä anna veden juosta koko ajan. Pese täysiä koneellisia vaatteita ja astioita. Käsin tiskatessa ei kannata antaa hanan jousta koko ajan. KESÄLLÄ KANNATTAA KERÄTÄ SADEVETTÄ  kasvien kasteluun.
Kerrostaloissakin kannattaa säästää vettä, vaikka maksu onkin yleensä vakio. Se nousee, jos kulutus nousee!

-ALENNA huonelämpötila + 22 asteeseen tai alle, jos vain tarkenet!

- JOS JUOT TEETÄ, KÄYTÄ VEDENKEITINTÄ - säästää sähköä hellalla kiehuttamiseen verrattuna. Jos olet himokahvinjuoja, älä pidä silti keitintä päällä koko päivää. Kahvin voi lämmittää nimittäin mikrossa, kunhan se ei ole ikävanhaa! Kokeile, voit yllättyä : ).

- KORJAUTA kengät ja vaatteet, äläkä heitä pois. Tulee todennäköisesti edullisemmaksi korjauttaa.  Käy kirppareilla ostoksilla: sieltä löytyy lähes uusia vaatteita, astioita, kirjoja ja mitä vain. (Uuden ostaminen kannattaa suoraan valmistajia ja kauppoja, monia muita välillisesti, kuten kuljetusliikkeitä ja mainosfirmoja. Uuden ostaminen luo työpaikkoja, joten olisi kamalaa, jos kukaan ei ostaisi mitään uutta. Nämä ohjeet ovatkin niille, joilla ei oikeasti ole varaa uuteen). Vähävaraisuus ja saituus on kaksi eri asiaa...

-VERTAILE HINTOJA ylipäänsä, esim. bensan hinnossa on senttien eroja. Useita kilometrejä ei kannata kuitenkaan ajaa halpojen tarjousten perässä - se on hölmöläisten hommaa! Kimppakyydit ovat aina paikallaan, jos vain mahdollista. Vaihda vanha rupuauto vähemmän kuluttavaan pienipäästöiseen hoppaan - muutaman vuoden malliero voi olla jo tuntuva säästö kulutuksessa. Ihanteellista tietysti on, jos voit kävellä tai pyöräillä työmatkat ja kauppareissut. Suunnittele asioiden hoitaminen samalle reissulle, ettei tule turhaa ajelua ympäriinsä joka päivä tai monta kertaa päivässä! Sellaisiakin tapauksia tiedän, jotka hakee maitopurkin kioskilta ja hetken päästä huomaa, että pitää käydä tankilla. Sitten taas tupakat on loppu ja taas kioskille. Polttaminenkin kannattaa muuten lopettaa viimeistään nyt. Hinnat nousee ja terveys ei kai ole se pienin syy lopettamiselle...) Olen polttanut aikoinaan itsekin, mutta en enää 20:een vuoteen.

JA LOPUKSI: TE, JOILLA ON VARAA, OSTAKAA LUOMU-JA LÄHIRUOKAA, KALLIITAKIN VAATTEITA JA MUUTA KULUTUSTAVARAA, KÄYKÄÄ ELOKUVISSA JA MUISSA KULTTUURIRIENNOISSA, SYÖKÄÄ RAVINTOLOISSA JA KÄYTTÄKÄÄ PIENYRITYSTEN PALVELUITA.  Pitäkää Suomen talouden pyörät pyörimässä, mutta säästäkää sähköä ja vettä luonnon ja vähempivaraisten vuoksi, että ei tulisi yhtiöille jatkuvasti nousupaineita kulutuksen lisääntymisen vuoksi...